De lekkerste koffiebonen

Arabica & Robusta​

De liefde voor koffie is iets wat de meeste mensen niet kunnen ontkennen. Jouw dagelijkse Latte Macchatio op het treinstation of de extra large Americano aan de benzinepomp, is dé ideale start van je dag. Maar wist je dat? In de basis alle koffies hetzelfde zijn, althans de bonen dan. We kennen twee soorten koffiebonen die gebruikt worden voor consumptie, namelijk Arabica- en Robustabonen. Maar wat is nu het verschil tussen deze soorten en hoe kun je deze soorten onderscheiden. Wij leggen het graag voor je uit. 

Inhoudsopgave

Arabica

Arabica koffie is wereldwijd veruit de meest gedronken koffiesoort. 70% van de koffie die wereldwijd gedronken wordt is gemaakt van Arabica bonen. Deze koffie wordt gemaakt van de vruchten van de koffieplant coffea arabica. De Arabica koffieplant groeit op grote hoogtes, het liefst rond de 1500 meter of hoger en wordt voornamelijk verbouwd in Midden- en Zuid-Amerika.

De geliefde smaak van Arabica koffie wordt omschreven als zoet en zacht, met aromatische toetsen van suiker en fruit. Doordat de Arabica koffieplant op grote hoogtes groeit bevatten vruchten aanzienlijk minder cafeïne dan die van de Robusta plant, ongeveer 50% minder. Koffie planten gebruiken cafeïne namelijk om zich te beschermen tegen ziektes en parasieten. Op grote hoogtes zijn er minder ziektes en parasieten die gevaarlijk zijn voor de koffieplant, vandaar het lagere cafeïnegehalte. 

Robusta

Robusta koffie wordt gewonnen uit de vruchten van de coffea robusta plant, ook wel coffea canephora genoemd. Deze plant groeit een stuk lager dan zijn familielid coffea arabica namelijk tot 600 meter hoogte. Deze soort wordt in erg tropische gebieden over de hele wereld verbouwd. Van West- en Centraal-Afrika tot aan Zuid-Oost Azië en Brazilië aan toe. 

De smaak van Robusta is erg stevig en krachtig, en wordt vaak als bitter en hout- of graanachtig omschreven. Dit heeft alles te maken met het het hoge cafeïnegehalte van deze soort te maken. Cafeïne is van nature namelijk erg bitter. Het hoge cafeïnegehalte van de plant maakt het erg sterk tegen ziektes en parasieten en doet zijn naam “Robusta” dan ook eer aan. 

Branding van de koffiebonen

Niet alleen de soort koffieboon bepaald de smaak van je kopje koffie, maar ook de manier waarop de bonen gebrand zijn. De van origine groene koffieboon is niet geschikt om koffie mee te zetten. Vandaar dat de koffiebonen eerst gebrand worden. In dit proces verliezen de bonen hun vocht en springen ze een klein beetje open, net zoals maïs dat doet als het popcorn wordt. Na de branding hebben de bonen een goudbruine kleur. 

Er kan gesteld worden dat hoe donkerder de bonen hoe sterker de koffie. Koffiebonen met een lange en hoge branding worden donker van kleur en zijn uitermate geschikt voor een heerlijk sterke espresso. Koffie met een ronde en subtiele smaak heeft een minder lange branding en kleurt mooi goudbruin.

Welke koffie past bij jou?

Smaak is natuurlijk uiterst persoonlijk, waar de een geniet van een espresso met een stukje pure chocolade, geniet de ander van een cappuccino met caramel fudge. Bitter of zoet zijn beide twee uiterste, maar een combinatie van deze smaken kan ook verrassend lekker zijn. Wij willen jou graag twee heerlijke melanges van KoffieVoordeel laten ontdekken, om inzicht te geven in de smaakmogelijkheden van koffieblends:

Gran Maestro Itialiano - Originale

De Gran Maestro Italiano Originale blend van 100% arabica bonen afkomstig uit de beste koffiegebieden van Colombia en Brazilië, met een medium branding. De smaak van deze koffie is zacht-zoet met toetsen van karamel en melkchocolade. Deze blend kan je gebruiken voor een espresso maar is ook heerlijk als basis voor koffie met melk. 

Vascobelo - Le Comte​

Vascobelo Le Comte is een samenstelling van 2 koffiesoorten, namelijk 90% Arabica en 10% Robusta. De kleine hoeveelheid van deze Robusta bonen maakt het een verfijnde melange, met iets meer body. In deze koffie komen smaken van noten en pure chocolade naar boven. En is heerlijk als jouw eerste “bakkie koffie” in de ochtend. 

Jouw ideale koffie vinden?​

Wil jij jouw ideale koffieblend vinden neem dan eens een kijkje op KoffieVoordeel. Zij bieden een breed assortiment aan koffiemerken aan voor scherpe prijzen. Zij helpen je graag bij het vinden van de koffie die bij jouw smaakprofiel past. Ook bieden zij koffieabonnementen aan en bezorgen jouw bestelling al vanaf €30. 

LOGO