Online Wijncursus: Wat moet je weten?

Op zoek naar een wijncursus?

Wijn wordt al duizenden jaren gedronken, en vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Europa. Het is niet meer weg te denken uit onze culinaire wereld. Met name de combinatie van een gerecht met bijpassende wijn, kan jouw gerecht naar een hoger niveau tillen. Iedere wijnsoort heeft een uniek smaakprofiel die ieder perfect aansluiten bij een ander gerecht.

Maar waar haalt een wijn zijn unieke smaakprofiel vandaan? Van welke factoren is een wijn afhankelijk? Wat maakt een wijn nou zoet, droog, fruitig of juist kruidig? En welke wijn past het beste bij mijn gerecht? Dit zijn vragen die jou als wijndrinker vaak te binnen schieten, en waar je vaak geen antwoord op hebt.

Wil jij nou meer wijnkennis, en antwoord op je vragen over wijn. Of wil je geen halfuur meer voor het wijnschap staan in de supermarkt. Dan kan een wijncursus voor jou een ideale uitkomst zijn.

Inhoudsopgave

Online wijncursus

Wil jij naast je drukke baan of andere hobby’s een wijncursus volgen dan kan een onlinewijncursus een ideale oplossing voor jou zijn. Ook in tijden van corona is dit een geweldig alternatief, omdat een fysieke wijncursus gewoonweg niet mogelijk zijn. Maar wat zijn nu echt de voordelen van een onlinewijncursus? Wij zochten het voor je uit:

  • Het grootste voordeel is wat ons betreft de flexibiliteit van een onlinewijncursus. De cursus kan namelijk gestart worden waar en wanneer je wilt. Je kan zelf inplannen wanneer je de cursus weer wilt oppakken. Je bepaalt dus je eigen studietempo.

 

  • Ben je nou iets vergeten uit een eerdere les of is er iets toch nog niet helemaal duidelijk. Dan kan je de online lesstof zo vaak als je wilt terugkijken. Dit is erg prettig als je door wat voor reden dan ook iets nog een keer wilt doornemen.

 

  • Bespaar tijd en geld. De eerste grote besparing is simpelweg de reistijd, je klapt thuis je laptop open en je zit op ‘school’. Dit is erg fijn omdat hierdoor de cursus laagdrempelig blijft en niet een verplicht nummertje wordt. Daarnaast worden online cursussen vaak voor een scherpe prijs aangeboden. Dit komt omdat er geen lesruimte of aangewezen docent nodig is.

 

Welke wijncursus past bij jou?

Wij hebben een tweetal wijncursussen voor jou uitgezocht van verschillende aanbieders. Deze cursussen zijn beiden van goede kwaliteit en geven uitstekend uitleg over alles op het gebied van wijn.

Wijnbrevet

Deze 6 maanden durende cursus van NHA is een professionele wijncursus die geschikt is voor mensen die werkzaam zijn in de horeca, maar is ook uitermate geschikt hobby doeleinden. In de cursus ligt de nadruk op de kennis op doen over wijn en het proeven en keuren van wijn. Alle wijnsoorten komen in de wijncursus aan bod.

De opzet van de wijncursus is erg professioneel en de exameneisen zijn gebaseerd op die van Stichting Wijnexamens Nederland. Deze stichting verzorgt ook een officieel diploma na het succesvol afronden van de wijncursus. Ook leuk om te weten is dat NHA meerdere malen is uitgeroepen tot Beste Onlineopleider van Nederland.

Het programma:

In de wijncursus nemen ze jou allereerst mee naar de wijngaard en maak je kennis met wijnbouw, en de bereiding van wijn. Ook een stukje regelgeving ten aanzien van wijn komt aan bod. Vervolgens krijg je alle ins en outs op het gebied van wijnproeven.

Als je deze basiskennis hebt opgedaan, begint jouw reis in de wereld van wijn. Er ontbreekt geen enkel continent in deze reis en je leert alles over oude en nieuwe wijnstreken. Denk hierbij aan landen als Frankrijk en Italië maar ook Australië en zelfs China komt aan bod. Wil je meer weten over de inhoud van de wijncursus bekijk dan eens de website.

Kosten:

De kosten van de cursus zijn tijdelijk voor 319,-, bij aanvang van de cursus ontvang je tijdelijk een gratis tablet. 

Online cursus Italiaanse wijn

Deze wijncursus wordt verzorgd door vinoloog Robert Verweij van Cooking Academy en neemt jou op een toegankelijk wijze mee in de wereld van Italiaanse wijnen. Italië is een zeer geliefd wijnland bij wijnkenners. Er zijn diverse wijnstreken in Italië met behoorlijk wat verschillen en Robert ligt deze graag voor je uit.

Ondanks dat deze cursus zich toespitst op het wijnland Italië, wordt jouw basiskennis over wijn ook verbeterd. Wijn proeven en wijn server komen ook veelvuldig aan bod. Op de achtergrond is Cooking Academy bezig met nieuwe cursussen over wijn.

Het programma

Cooking Academy heeft de cursus opgesplitst in 5 blokken namelijk:

  1. Italiaanse Wijn Basics: in dit blok leer je de geschiedenis over Italiaanse wijnen en wat Italiaanse wijnen zo bijzonder maakt.
  1. Italiaanse Wijngebieden: waar liggen de verschillende wijngebieden in Italië en wat maakt deze gebieden uniek.
  1. Wijn proeven: Robert probeert je op een eenvoudige manier leren wijn te proeven
  1. Wijn serveren: leer hoe je wijn op een juiste manier serveert, denk aan de juiste temperatuur en het gebruik van het juiste glaswerk.
  1. Bonuslessen: leer je kennis toepassen in de bonuslessen van Cooking Academy
 

Kosten:

De kosten van de cursus zijn €57,- en is hiermee een goedkope optie om je basiskennis over wijn te verbeteren.