Wat is fermenteren, wat moet je weten?

Wat is fermenteren

Fermenteren is een proces waarbij micro-organismen, zoals gist of bacteriën, voedingsstoffen afbreken in voedsel zonder de aanwezigheid van zuurstof. Dit leidt tot de productie van stoffen zoals alcohol, zuur of gas en resulteert in unieke smaken en geuren. Het was waarschijnlijk door toeval dat mensen het proces van fermenteren ontdekten, toen ze voor het eerst besefte dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals granen of fruit, na verloop van tijd begonnen te veranderen in smaak en geur.

Inhoudsopgave

Unieke smaak

Fermenteren wordt tegenwoordig op grote schaal gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie en biedt talrijke voordelen. Door fermenteren krijgt voedsel een unieke smaak en geur. Bijvoorbeeld, bier heeft een unieke smaak dankzij fermentatie met gist, en zuurkool heeft een zuur smaak door fermentatie met specifieke bacteriën. Fermenteren kan ook helpen bij het langer houdbaar maken van voedsel door de groei van schadelijke bacteriën te remmen. Bijvoorbeeld, zuurkool en kefir zijn gefermenteerd voedsel dat langer houdbaar is dan verse groenten of melk.

Gezonder eten

De voedingswaarde van voedsel kan ook verbeteren door fermentatie. Dit is omdat het proces de aanwezigheid van vitamines, mineralen en enzymen kan verhogen. Bijvoorbeeld, bij het fermenteren van groenten, worden vitamines zoals vitamine C en vitamine B verhoogd. Sommige studies suggereren zelfs dat gefermenteerd voedsel gezondheidsvoordelen heeft, zoals het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering.

Een verrijking van je dieet

Fermenteren is een oud proces met een rijke historie, maar het is ook relevant en belangrijk in de moderne tijd. Het wordt niet alleen gebruikt om unieke smaken en geuren te creëren, maar ook om voedsel langer houdbaar te maken en de voedingswaarde ervan te verbeteren. Bovendien kunnen de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel niet worden onderschat. Als je op zoek bent naar nieuwe manieren om jouw dieet te verrijken en jouw gezondheid te verbeteren, dan is fermenteren wellicht iets om te overwegen.

Welke vormen van fermenteren kennen we?

  1. Zuurdesem fermentatie: Dit is een van de oudste en meest traditionele methoden van fermenteren, die wordt gebruikt bij het maken van broden en andere bakkerijproducten. Het proces maakt gebruik van wilde gisten en bacteriën die in de omgeving aanwezig zijn.
  2. Suiker- of zetmeelfermentatie: Dit is een proces waarbij suiker of zetmeel door gisten of bacteriën wordt afgebroken tot alcohol of zuur. Dit wordt vaak gebruikt bij de productie van bier, wijn, sake en andere dranken.
  3. Lactische zuurfermentatie: Dit is een veelgebruikte methode voor het maken van producten zoals yoghurt, kefir, zuurkool, tempeh en miso. Het proces maakt gebruik van specifieke bacteriën die lactische zuur produceren tijdens de fermentatie.
  4. Proteïne- en vetfermentatie: Dit is een minder bekende vorm van fermenteren die wordt gebruikt bij het maken van producten zoals harde kaas, sojasaus en vissauzen. Hierbij worden eiwitten en vetten door bacteriën of schimmels afgebroken tot smaakvolle verbindingen.
  5. Gemengde fermentatie: Dit is een methode waarbij verschillende soorten bacteriën en gisten samenwerken om voedsel te fermenteren, zoals bij het maken van diverse soorten gefermenteerde dranken.

Leren fermenteren

Wil je zelf leren fermenteren? Om je op weg te helpen met, hebben we 2 handige cursussen voor jou  uitgezocht die je alles leren over fermenteren. 

Online cursus fermenteren van Leren Fermenteren

De cursus van Leren Fermenteren is een erg complete cursus en bestaat uit maar liefst 35 lessen. Voedingsadviseur Paul van Leren Fermenteren neemt je mee door de verschillende modules. Hij leert je alles over de verschillende technieken, materialen en ingrediënten die je nodig hebt om te fermenteren. Ook verteld hij over de heerlijkste recepten die je ook zelf kan uitproberen. Aan het eind van de cursus ontvang je ook het Fermentatie Handboek die je altijd kan gebruiken als naslagwerk. Deze complete cursus wordt tijdelijk aangeboden voor maar €59.

Tip: Het Fermentatie Handboek is ook los te verkrijgen voor maar €12.

 

Cursus Groenten Fermenteren van Cooking Academy 

Cooking Academy biedt veel online workshops en cursussen aan over alles wat betreft eten en drinken. Zo bieden zij ook een online cursus Groenten Fermenteren aan. In deze cursus neemt de ervaren chef Robert Verweij je mee in de wereld van fermenteren. Hij verteld je alle tips en tricks over fermenteren, en laat je zijn hoe je succesvol je eigen groenten fermenteert. Tot slot neemt hij je mee in de verschillende fermentatiemethoden van onder andere: bier, wijn, yoghurt en zuurdesem. De cursus Groenten Fermenteren van Cooking Academy is te volgen voor maar €15.